« terug naar overzicht

 

Dinsdag 30 maart 2010

19:00 uur, Grote Kerk Breda

 

Deze semiscenische Matthäus Passion van J.S. Bach zal de 65e uitvoering van de "Stichting Matthäus Passion Breda 1946" worden.

Geert van den Dungen, dirigent en artistiek leider van het Bachkoor Brabant, heeft hiervoor een concept bedacht, dat geheel uitgaat van de kerngedachten van het lijdensverhaal.

 

Uiteraard wordt aan de muziek van Johann Sebastian Bach niets veranderd.

 

Het semiscenische karakter van deze uitvoering beoogt vooral de expressie van de tekst en de muziek te ondersteunen. Solisten en koren zingen alles uit het hoofd. Het wordt een statige en sombere setting, waarbij een belangrijke rol is toebedeeld aan de belichtingstechniek. Deze zal de sfeer en dramatische lijnen beïnvloeden en versterken.

 

Er is geen actief acteerwerk van zangers. Wel zal waar nodig de plaats van een solist, al dan niet in combinatie met het koor, de dramatische handeling versterken; de verschillende dialogen zullen, doordat men uit het hoofd zingt, directer en expressiever zijn. Koor, orkest en solisten zijn niet gekostumeerd; de kleding is zwart/wit.

 

Al met al zullen de kernwoorden voor een uitvoering van de Matthäus Passion in een kerk, namelijk sober, waardig, beheerst en stijlvol, worden geresepecteerd.

(Geert van den Dungen)

 

De vocale solisten zijn:

Sebastian Brouwer, tenor/evangelist

Huub Claessens, Christus 

Kathelijn van Dongen, sopraan

Daniëlla Buijck, altus

Matev Kajdi, tenor

Job Hubatka, bas

 

De vocale koren zijn:

Rotterdams Jongenskoor

 

Instrumentale koor:

Barokorkest

 

Het geheel staat onder leiding van:

Geert van den Dungen