Nieuws

Matthaüs Passion april 2020 afgelast


24 maart 2020 – Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus gaat de Matthaüs Passion op dinsdag 7 april 2020 niet door.

De gezondheid van u en anderen is vanzelfsprekend veel belangrijker dan de jaarlijkse uitvoering en wij volgen dan ook de richtlijnen van het RIVM. Wij hopen u in 2021 in goede gezondheid weer te ontmoeten.

Veel gestelde vragen

Ik heb een kaartje? Wat nu?
Wij hebben u een e-mail gestuurd. Hebt u die nog niet ontvangen? Kijk dan eerst in uw spam-box. Zit de mail daar niet in, neem dan contact met ons op via kaarten@mpbreda.nl.

Krijg ik mijn geld terug?
U heeft twee opties:
• U vraagt uw geld terug.
• U vraagt uw geld niet of slechts gedeeltelijk terug, en doneert een bedrag eenmalig als gift. Wij geven dat bedrag aan ZZP-solisten en muzikanten die inkomsten mislopen. Stuur uw keuze naar kaarten@mpbreda.nl.

Blijft mijn kaartje van dit jaar geldig voor volgend jaar?
Nee, de kaartjes van dit jaar vervallen. Volgend jaar kunt u online via deze website weer kaarten bestellen.
Vaste klanten kunnen in de voorverkoop bestellen. Wilt u dat ook? Meld u dan aan via via kaarten@mpbreda.nl.

Gaat de Matthaüs Passion op een later moment door?
Nee, de Matthaüs Passion is een uitvoering die MP Breda 1946 in de week voorafgaand aan Pasen organiseert, niet op een ander moment in het jaar. Dit doen wij omdat de Matthaüs Passion gaat over het passieverhaal dat speelt in de week voorafgaand aan Pasen.

Waar kan ik dit jaar de Matthäus Passion beluisteren?
Dit jaar kunt u tot 1 juni in Nederland geen enkele uitvoering van de Matthäus Passion bijwonen. U kunt de Matthäus Passion wel beluisteren op All of Bach, via een cd, Spotify of YouTube. NPO Radio 4 heeft ook een podcast over de Matthäus Passion, kijk daarvoor hier.

Wie voert volgend jaar in Breda de MP uit?
Volgend jaar komt dirigent Louis Buskens naar Breda, met het Brabantkoor. Louis Buskens is regelmatig te horen op NPO Radio4, onder andere tijdens Discotabel op zondagmiddag. Wij hopen u weer te kunnen ontvangen in de Grote Kerk van Breda, voor de uitvoering van de Matthäus Passion op dinsdag 30 maart 2021.

kijkje achter de schermen

Artikel Stadsblad 

21 maart 2018

 

Matthaus Passion nader bekeken

5 maart 2018

De Matthäus Passion blijft boeien. Ook dit jaar is er weer een kenner die in Breda uitgebreid aandacht besteedt aan dit meesterwerk van Bach. Op 20 maart en 22 maart vertelt Lex Wiersma in muzieksalon Spronk over de Matthäus Passion.

 

Wiersma spreekt met passie, vanuit zijn gedachten en overwegingen als dirigent.
In Breda, op dinsdagmiddag en donderdagavond.

 

Meer informatie en kaartverkoop via muzieksalon Spronk

Wim van Fessem nieuwe voorzitter

22 oktober 2017

Wim van Fessem

Met trots presenteren wij onze nieuwe voorzitter: Wim van Fessem. Hij neemt het voorzitterschap over van Gerard van Steijn, die deze taak 27 jaar lang uitstekend heeft vervuld.
Wim van Fessem is niet alleen in Breda een bekend gezicht. Hij was Tweede Kamerlid, wethouder, officier van justitie en advocaat-generaal en hij heeft de Matthäus Passion als lid van Bachkoor Brabant zeker 50 keer gezongen.

De Matthäus Passion is in Breda al sinds 1946 een begrip. Gerard heeft daar als voorzitter lange tijd van meegemaakt. Ik vind het een eer om die mooie taak te kunnen overnemen en verheug me er enorm op” aldus de nieuwe voorzitter.

Week van de Matthäus Passion op Radio 4

Zaterdag 8 april 2017

NPO Radio 4 heeft de komende week vernoemd tot Week van de Matthäus Passion. Zo is er in veel programma’s aandacht voor het meesterwerk van Bach. Ook zijn er diverse uitvoeringen te beluisteren. De versie van Holland Baroque en het Nederlands Kamerkoor is hier te downloaden.

Govert Jan Bach vertelt over de Matthäus Passion

Maandag 27 maart 2017, Lutherse kerk, Veemarktstraat 11 Breda.

 

Govert Jan Bach gaat in op de ontstaansgeschiedenis en het wezen van de barok. Hij laat de gelaagdheid en de architectuur van de Matthäus Passion zien. Ter sprake komen onder meer de grote rol van de mystiek, de meest recente musicologische vondsten, de hertalingen van de teksten en de Matthäus Passion als Nederlands cultuurmonument.

De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw

17, 22 en 26 maart en 17 april in Chassé Cinema
10, 11 en 18 april in Pathé Breda
Kijk HIER naar de trailer.

Pianist, componist, dirigent Reinbert de Leeuw, 78 jaar heeft zijn leven gewijd aan de moderne klassieke muziek, van Schönberg tot Oestvolskaya. Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach, naar de Matthäus Passion. Maandenlang heeft hij de partituur bestudeerd, onophoudelijk, obsessief. Hij heeft een missie, droomt van de Matthäus. Het liefst had hij al zijn andere concerten willen afzeggen. “Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezig houden, zou ik dat zo doen”, zegt hij. Filmmaker Cherry Duyns volgt Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen met orkest, koor en solisten tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Een film over het mysterie van muziek, de betovering. Over de bezieling van musici. Over ontroering. Over de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bach’s monumentale werk.
regie: Cherry Duyns / documentaire / Nederland 2016, 75 min. / Nederlands gesproken


“De stilte na Bachs Matthäus Passion is de mooiste stilte die er bestaat”

Dinsdag 13 maart 2016

Dirigent Geert van den Dungen uit Breda  viert dit jaar een muzikaal bijzonder jubileum. Hij dirigeert voor de 75ekeer de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Het is tevens de 15e keer dat hij dat met het Bachkoor Brabant doet voor de Stichting Matthäus Passion Breda 1946. 

geert-vd-dungen


Stilte

“De stilte na Bachs Matthäus Passion is de mooiste stilte die er bestaat”, aldus de jubilerende Van den Dungen. Het is bij de uitvoering in Breda traditie dat er na het klinken van de laatste tonen niet wordt geapplaudisseerd. “Koester dat”, stelt hij.
Geert van den Dungen voerde zijn eerste Matthäus Passion uit in 1993, ook in de Bredase Grote Kerk. “De eerste was de meest spannende, maar de intense beleving is er elk jaar weer”, aldus de dirigent. “Ik krijg ieder jaar meer inzicht in het werk en er worden steeds weer nieuwe details belicht. Tijdens het dirigeren krijg ik een soort vacuüm van tijdsbesef door de hoge mate van concentratie. Dat is prachtig.”
“Als het niet zo goed gaat in de wereld, merk je dat. Het publiek legt associaties met de actualiteit. Ook daarom is elke uitvoering anders.”

De uitvoering is dit jaar op dinsdag 22 maart om 19.00 uur in de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk in Breda.


nieuws-01-03-2016
Weer nieuwe uitgave over Matthäus Passion

Dinsdag 01 maart 2016

Er zijn al veel boeken over de Matthäus Passion uitgebracht. De meest recente is van het duo Floris Don en Mischa Spel, uitgekomen in januari van dit jaar bij uitgeverij Meulenhoff in Amsterdam. Je zou het bijna een “Matthäus Passion for dummies” kunnen noemen, maar dan zonder de bekende gele kaft. Het tweetal interviewde dirigenten, zangers en schrijvers en andere kenners om hen te vragen naar de achtergronden bij bepaalde fragmenten en hun lievelingsmoment.

Lees meer op: http://www.meulenhoff.nl/nl/p4c36fcf32b2f4/14737/de-matthauspassion.html


Bach Familielid geeft lezing over Matthäus Passion

Zaterdag 27 februari 2016

Bachkenner en ver familielid Govert Jan Bach geeft op donderdag 3 maart een lezing over de Matthäus Passion. Hij doet dat in Boekhandel Van Kemenade & Hollaers in Breda vanaf 20.15 uur.

Een ver familielid van Bach legt uit waarom de Matthäus Passion anno 2016 nog altijd een als een meesterwerk wordt beschouwd. In beeld, geluid en woorden geeft hij op een zeer toegankelijke manier uitleg over de achtergronden van het werk uit 1727. Reserveren is gewenst.

Plaats: Boekhandel Van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 269/271

Tijd: 20.15 uur

Entree: € 5,00

Reserveren:  info@kemhol.nl.

12 maart 2020 – Graag informeren wij u over de komende uitvoering van de Matthaus Passion. Dit in het licht van de adviezen die vandaag door het RIVM en de GGD zijn gegeven.
Op dit moment moeten alle evenement voor 31 maart a.s. met meer dan 100 bezoekers afgezegd worden. Omdat onze uitvoering gepland staat na deze datum, zien wij vooralsnog geen reden om deze te annuleren. Wij blijven de ontwikkelingen op de voet volgen en zullen u bij aanvullende/nieuwe maatregelen via deze website op de hoogte houden.